namaz
namaz sitesi menü

İstihareye Yatmak Ne Demektir?

Pek çok kez duyduğumuz İstihare yapmak veya istihareye yatmak ne demektir. Bunların dini bir hükmü var mıdır? İlk olarak İstihare nedir açıklayalım; yapılacak bir işin, hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için, kalbin o yapacağı işe hayırlı olmasını Allah’tan dilemek ve istemek üzere uykuya yatmaktır. İstihareye yatmak her ne kadar bir tabir olarak kullanılsa da, istiharenin sözlük anlamı, Allah’tan hayır dilemek, Allah'tan hayırlı olanı istemek üzere yapılan bir eylem, bir duadır.

REKLAM

İstihare yapmak sünnettir ve her zaman yapılması gerekir. Kesinlikle bidat, hurefe gibi bir şey değildir. Dinimizde yeri olan, sahih hadislerde yeri olan, Hz. Peygamber (Sav) tarafından sürekli yapılan bir sünnettir. Genellikle istihareye yatınca Allah hayırlı olanı bizlere gösterir gibi düşünülse de, istiharenin rüya ile bir ilgisi bulunmaz. Özellikle rüyada beyaz veya yeşil renk görmenin hayır olacağına; siyah veya kırmızı renk görmenin de o işin şer olacağına yorulmasının dini bir hükmü, bir dayanağı yoktur.

İstiharenin en doğru olanı için, ilk önce kişi yapacağı iş için gerekli çabayı gösterecek, gerekli araştırmaları yapacak, işin ehli olanlarla istişarelerini edecek, daha sonra da hakkında hayırlısı olması için Allah’a dua edecektir. Örneğin bir mümin evleneceği birinin hakkında hayırlı olup olmadığını bilemez ama Allah tüm güzellikleri bilir. Bu nedenle evlenme konusunda istihare yaparak Allah'tan evleneceği kişinin hayırlı ise onu bana kolaylaştır, onu bana nasip et diyerek; eğer evleneceği kişi kötü, şer, sıkıntı olacaksa onu benden uzaklaştır diyerek dua edebilir, bu istihare yapmak demektir.

İstihare duası

İstihareyi ve yapılacak duayı Peygamber Efendimiz (Sav) hadisi şerifinde şöyle anlatmıştır;

"Sizden biriniz bir işe niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekat nafile namaz kılsın ve şöyle desin;

"Allah’ım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lütfundan talep ederim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen bütün gizlilikleri bilensin. Allah’ım! Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırdan memnun kıl." (Buhari,İbn Mace, Ahmed b. Hanbel)

Okunuşu: "Allâhümme innî estehîruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’elüke min fadlike’l-azîm. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhümme in künte ta’lemu enne hâze’l-emra hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî ev ‘âcili emri ve âcilihî fakdurhu lî ve yessirhu lî sümme bârik lî fîhi. Ve in künte ta’lemu enne hâze’l-emra şerrun lî fî dînî ve maâşî ve âkıbeti emrî ev ‘âcili emri ve âcilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur lî el-hayra haysü kâne. Sümme raddınî bihî."

Hadisi şerifte de görüldüğü gibi, yapılacak olan bir iş hayırlı ise Allah'tan onu istemek; eğer şer ise Allah'tan o işi bizden uzaklaştırmasını istemek üzere yapılan bir duadır. Ayrıca hadisin başında "iki rekat nafile namaz kılsın" ile bir namaz olduğu belirtilir, bunun için de istihare namazı denilmiştir. Namazdan sonra da Hz. Peygamberin (Sav) öğrettiği bu dua ile dua edilmelidir. Bu duaya da istihare duası denilmiştir.

İstihare ile ilgili hadisler

"İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksiyse, kişinin mutsuz olacağına alamettir." (Tirmizi)

"İstihare eden, mahrum kalmaz; istişare eden, pişman olmaz. İktisat eden, darlık çekmez." (Taberani)

"Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir." (Hâkim)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir