Cuma Namazında Okunan Ayetler
Her cuma öğle vaktine cuma namazı kılmak için camilere gideriz ve cuma namazının farzından önce hutbe dinleriz. Cuma namazının 4 rekat sünnetini kıldıktan sonra imam cemaate hitaben hutbe okur. Bu hutbeden önce ve sonra Kur'an dan bazı ayetler okunmaktadır ve bu ayetler hep aynıdır. Peki cuma namazında okunan ayetler hangileridir, ayetlerin anlamı ve meali nedir?
Hutbe, cuma namazının şartlarından biridir. Hutbeyi okuyacak imam hutbeyi ayakta okur. Hutbeyi uzatmamak da sünnettir, cemaatı bıktırmak doğru değildir. Hutbenin kısa ve cemaata faydalı bir şekilde hazırlanması en doğru olanıdır.
Cumadaki hutbenin temelinde şunlar vardır; İmam Allah'a hamd sena eder, Peygamberimiz'e (sav) salavat getirir, şehadat kelimelerin söyler ve sonrada ceammate vaaz ve nasihatta bulunur. Ayet okuyarak başlar, Ayette Allah'a karşı takvayı ve itaat etmeyi emreder.
Hutbede okunan ayetler;
Cuma namazı ilk sünneti kılındıktan Fatiha suresi okunur, sonra müezzin euzü besmele çekerek Ahzab suresi 56. ayetini okur ve ardından salavat getirir.
"İnnellâhe ve melâiketehü yüsallûne ‘ale'n-Nebiy. Yâ eyyühe'l-lezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ."
Anlamı: Allah ve melekleri, Peygamber'e çok salevât getirirler. Ey müminler! Siz de ona salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ ali Muhammed."
Anlamı: Allahım! (peygamberimiz) Hz. Muhammed’e ve aline rahmet eyle
Daha sonra müezzin ayağa kalkarak cami içerisinde ki cemaatin duyacağı şekilde ezan okur. Ezandan sonra imam hutbe vermek için ayağa kalkar ve sesli olarak dular okur. Dualar bittikten sonra Nahl Suresinin 90. ayetini ve mealini okur:
"İnnâllahe ye'mürü bi'l - ‘adli ve'l - ihsâni ve itâi zil-kurba ve yenhâ ‘anil - fahşai ve'l - münkeri ve'l - bağy. Ye‘ızuküm le‘alleküm tezekkerûn"
Anlamı: Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.
İmam hutbeden aşağıya inerken müezzin kamet getirmeye başlar ve kametten sonra cuma namazının 2 rekat farzı cemaatle kılınır.
Bakınız: Cuma namazı nasıl kılınır
Cuma namazı 10 rekattır; 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat cumanın farzı ve 4 rekat cumanın son sünneti.
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)