Temizlenmek için tıraş olmak (saç, sakal, koltuk altı, etek altı) fıtrattan gelen bir şeydir. Eskiden beri tüm peygamberlerin yaptıkları bir temizliktir. İslam dininde de buna belki daha çok dikkat edilmesi gerekir. Peygamber Efendimiz'in (Sav) bu işleri her hafta yaptığına dair hadisi şerifler vardır.
Tüm mezheplere göre koltuk altı traşı ve etek altı traşı olmanın, ve bunları düzenli olarak yapmanın sünnet olduğu konusu ittifakı vardır. Bunun süresi haftalık olabilir, 15 günlük olabilir ama en fazla 40 gün olabilir diye fıkıh kaynaklarında yazmaktadır. Erkekler ve kadınlar içinde böyledir. Genellikle tıraş ederek temizlenmenin 40 günü geçmemesi gerektiği , geçtiği zaman bunun mekruh olacağı belirtilmiştir.
Etek altı tıraş bölgesi erkek ve kadın içinde göbek altından başlayıp avret çevresi bölgeleridir. Bu bölgelerin dışına çıkmadan traş olunması gerekir. Çünkü erkeklerde bacak, sırt gibi bölgelerin traş edilmesi caiz görülmemiştir.
Herkes kendi temizlenmeli
Kendi cinsi de olsa fark etmez; erkeğin erkeğe, kadının kadına, göbekle diz arasına bakmaları caiz değildir. Buralar avret bölgelerdir. Bu nedenle etek altı yani kasık kıllarını temizlemesini, traş etmesini herkes kendi yapmalıdır. Hangi yöntem olursa olsun birinin başkasına bu işleri yaptırması caiz değildir.
Özellikle erkeklerde koltuk altı mahrem bölge olmadığı için günlük hayatta başkaları tarafından görülebilir. Bu nedenle 40 günü beklemeden koltuk altı traşını daha sık, belki her hafta düzenli olarak yapılması iyi olacaktır.
Cunüp iken traş olunur mu?
Cünup olan kimse gusül abdesti almadan etek altı tıraşı, koltuk altı tıraşı olmamalı veya başka bir yerinden kıl almamalı ve tırnak kesmemelidir. Eğer kişinin bu gibi işleri yapması gerekiyorsa gusül abdesti alıp temizlendikten sonra yapmalıdır. Cünup iken tıraş olmak haram değildir veya gusül abdestine mani değildir. Ama mekruh olarak görülmüştür.