namaz
namaz sitesi menü

Cuma Namazı Saatinde Alışveriş Yapmanın Hükmü

Bilindiği gibi cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır. Cuma hutbesi de cumanın farzlarındandır. Bu nedenle Cuma namazı vakti, hutbe okunmaya başlamadan önce ikinci bir ezan okununca başlamaktadır. İşte bu cuma saatinde alışveriş yapmak caiz değildir, alışverişi bırakıp camide hazır olmak gerekir. Nitekim Kur'an böyle demektedir;

REKLAM

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır." (Cuma suresi, 9. ayet)

Bu ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazı kılmakla yükümlü olan Müslümanların cuma saatinde alışverişi bırakmaları ve camiye gitmeleri gerekmektedir. Bu hükme uyulmadığında, yani cuma saatinde alışveriş yapan birinin durumu ne olur? Bunun cevabını mezhepler farklı yorumlamışlardır.

Mekruh mu, haram mı?

Cuma saatinde alışveriş ve başka işlerle meşgul olup cuma namazına gitmemek Hanefi mezhebine göre tahrimen mekruh, diğer mezheplere göre ise haramdır. Aslında tahrimen mekruh demekte zaten harama yakın olan mekruh demektir. Bunları kasıtla işleyen günahkar olur.

Ayrıca üzerine farz olan cuma namazına mazereti olmadan gitmemekte büyük günahtır. Cuma namazını kılmayanlara, cuma saatinde alışveriş yapanlara kafir demek dinen doğru değildir, yanlıştır. Bu kişiler bunlardan dolayı günah işlemiş olurlar.

Kadınların cuma saati alışveriş yapması

Bunlardan anlaşılacağı üzere ve fıkıh kitaplarına göre cuma namazı kılmakla yükümlü olmayanlar, örneğin kadınlar, alışveriş yapabilirler. Ayrıca cuma namazına gitmesi gereken bir işletme sahibinin, iş yerinde cuma namazı mükellef olmayan bir kimseyi çalıştırabilir. Bu şekilde yapılan alışverişten parada kazanabilir, bunda bir sakınca görülmemiştir.

Bazı alimlere göre kadınların veya cuma üzerine farz olmayan diğer kişilerin de cuma saatinde alışveriş yapması uygun görülmemiştir. Hatta cuma saatinde başka hiç bir işle uğraşılmaması daha üstün görülmemiştir.

Son zamanlarda artık bazı camilerde (Eyüp sultan, Süleymaniye...) kadınlarda cuma namazını belli alanlarda cemaatle beraber kılmaktadır. Burada cuma namazı kadınlara farz olmaması demek kadının cuma namazı kılamaması anlamına gelmemelidir. Yani cuma namazına gidip uygun bir yerde namaz kılabilir.

Özetle

Cuma ezanı okunduğu andan itibaren İmamın cuma namazının 2 rekat farzı kıldırdığı vakte kadar olan süre cuma saati olarak geçer. Cuma saatinde cuma kılmakla mükellef olan Müslümanın ticaret yapması, alışveriş yapması haramdır. Üzerine cuma farz olan ticaret erbabının dükkanı açık olmamalı, alışveriş yapmamalı.

Cuma namazı kılınışı için sayfamıza bakabilirsiniz: Cuma namazı nasıl kılınır ve kaç rekat

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir