Camiler, Müslümanları cuma namazlarında, bayram namazlarında, günde beş vakit namazda, teravih namazlarında bir araya getiren toplayıcı bir ibadet yeridir.
Cemaatle namaz kılmak ile camiye gitmek tam olarak aynı şey değildir. Çünkü evinizde 2 kişi olarak cemaat yapabilir ve cemaatle namaz kılmış olursunuz. Camiye gitmekte ise hem camiye gitmenin sevabını alır hem de cemaatle namaz kılmanın sevabını alırsınız. Cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namazdan 27 kat faziletli olduğu Peygamber Efendimiz'in (Sav) hadisiyle sabittir. Camiye cemaate giderken de atılan her adımın ayrı bir sevabı olduğunu biliyoruz.
İlgili hadisler
Camiye gitmenin fazileti ile ilgili bir çok hadis-i şerif vardır;
"Kim sabah akşam camiye gider gelirse, her gidip gelişinde Allah Teala o kimseye cennetteki ikramını hazırlar." (Buhari)
"İnsanlar ilk safın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kura çekmekten başka yol bulamazlardı. Namazı ilk vaktinde kılmanın sevabını bilselerdi, bunun için yarışırlardı. Yatsı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi, emekleyerek de olsa bu namazları cemaatle kılmaya gelirlerdi." (Buhari, Müslim)
"Bir kimse evinde güzelce temizlenir, sonra Allah’ın farzlarından bir farzı yerine getirmek için Allah’ın evlerinden birine giderse, attığı adımlardan her biri bir günahı silip yok eder; diğer adımı da onu bir derece yükseltir." (Müslim)
"Karanlık gecelerde mescidlere yürüyerek giden kimselere, kıyamet gününde tam bir nura kavuşacaklarını müjdeleyiniz." (Ebu Davud)
"Şüphesiz namazdan en çok sevap kazanacak insanlar, uzak mesafelerden camiye yürüyerek gelenlerdir. Namazı imamla birlikte kılmak için bekleyen kimsenin sevabı, namazı tek başına kılıp sonra uyuyan kimseden daha büyüktür." (Buhari)
Hadislerin bazılarında belirtildiği üzere, camiye veya mescide daha uzaktan gelenlerin veya gece karanlığında gelenlerin sevabının daha fazla olmasıdır. Dünya işlerinde olduğu gibi bir iş ne kadar zor olursa getirisi de o kadar fazla olur. Namaz için de gidilecek mescit zor ve meşakatli ise sevabı o kadar fazla olacaktır.
"Mescidlere devam etmeyi alışkanlık haline getiren bir adamı gördüğünüz zaman, onun gerçek mü’min olduğuna şahitlik ediniz." (Tirmizi)
Cemaatle namaz kılmak için camilere gitmeyi adet edinmek, sürekli buna devam etmek, bir Müslüman için çok faziletli bir niteliktir. Bunu yapana şahitlik ettiğimiz de gerçekten o kişinin gerçek bir mümin olduğunu söyleyebiliriz.