namaz
namaz sitesi menü

Tevhid Nedir

Özellikle İslam dinini yeni öğrenmeye başlayan, din kültürü derslerinde karşısına çıkan Tevhid nedir, kelime anlamı ve dini terim olarak Tevhid ne demektir. İlk olarak kelime anlamını açıklayalım; "tek olmak", "bir olmak" anlamlarında kullanılır. Manası da; bir şeyin bir olduğunu, tek olduğunu kabul etmektir.

Dini bir terim olarak ise Tevhid demek; "Allah’tan başka ilah olmadığını birlemek, Allah'ın tek olduğuna inanmak" anlamında kullanılır.

REKLAM

İslamiyette Tevhid denince Müslümanların aklına "Lâ ilâhe illâllah" gelmektedir. Anlamı da "Allah'tan başka ilah yoktur" demektir. Yani tevhid aslında Allah'ı birleme cümlesidir, bir zikirdir, Allah'ın tek ve bir olduğunu kabul etmektir.

Peygamber Efendimiz (Sav) zikirlerin en güzelinin Tevhid olduğunu söylemiştir;

"Zikrin (Allah’ı anmanın) en faziletlisi "La ilahe İllallah" demektir." (Tirmizi)

Kur'an-ı Kerim ve Sünnet’te tevhid ilkesine büyük önem verilmiştir. İnsan yalnızca en yüce varlığa inanmalı ona itaat etmelidir. Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığını kabul ederken, başka hiç bir şeyi ilah olarak görmemeli ve ona itaat etmemelidir. Tevhid'in karşıtı küfre girer. Tevhid sadece İslam dininde değil, Hıristiyanlık, Yahudilik gibi dinlerde de vardır. O dinlere göre tevhid nedir diye sorulsa, "Allah birdir ve tektir, Allah'tan başka ilah yoktur" cevabı alınır.

"Lâ ilâhe illallah diyene, işlediği günahlardan dolayı kafir demeyiniz! Buna kafir diyenin kendisi kafir olur." (Hadisi şerif; Buhari)

Kelimei Tevhid

Tevhid ile Kelimei Tevhid aslında aynı şeyler sayılır. Sadece Kelime-i Tevhid denince Allah'ın tek ve bir olduğunu söylerken, Hz. Muhammed'in (Sav) de Allah'ın Peygamberi olduğuna inanmış ve onu doğrulamış ta oluyoruz. Kelime-i Tevhid İslam dinine özgüdür ve Müslümanlar söyler.

"La İlahe İllallah, Muhammedün Resulullah"

"Allah'tan başka İlah yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah'ın Peygamberidir"

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir